dinsdag 24 februari 2015

Eeuwenoud Boeddhabeeld geeft geheimen bloot



Men wist reeds dat er een mummie was verborgen in dit Boeddhabeeld, dat uit de elfde of twaalfde eeuw stamt en vorig jaar in het Drents Museum was te zien. Maar nu heeft een CT-scan ervan het gemummificeerde lichaam van een boeddhistische monnik in zijn geheel zichtbaar gemaakt. Bovendien is er een verborgen geheim van het beeld aan het licht gekomen.

Afgelopen december werden onderzoeken uitgevoerd door een medisch team onder leiding van Erik Bruijn, expert op het gebied van boeddhistische kunst en cultuur, in het Meander Medisch Centrum in Amersfoort.

Door middel van een CT-scan kon het onderzoeksteam een beeld krijgen van de mummie, die overeenkomstig met Boeddha in Lotushouding lijkt te zitten. 




Daarnaast werden er stalen genomen van de beenderen voor een DNA-test en werd door middel van een endoscopie het lichaam onderzocht, waarbij stalen werden genomen van op dat moment nog onbekend materiaal. 

Met dit onderzoek gaf het beeld nog een geheim bloot: op de plek waar de rechter long ooit heeft gezeten bevinden zich oude Chinese tekstrollen. De inhoud van de teksten is tot nog toe onbekend. 

Het gemummificeerde lichaam is mogelijk van de boeddhistische meester Liuquan, die rond 1100 is gestorven. Er wordt door het onderzoeksteam niet uitgesloten dat het hier om "zelf-mummificatie" gaat, hetgeen niet ongebruikelijk was bij boeddhistische monniken.

Dit beeld met haar mummie van een Chinese boeddhistische monnik is uniek en de enige in haar soort die beschikbaar is voor wetenschappelijk onderzoek in het Westen.Na het onderzoek is het beeld gebracht naar het Natuurhistorisch Museum in Boedapest, alwaar het tot mei is te zien. 


ancient-chinese-buddhist-mummy-inside-statue-ct-scan-liuquan-2
Bron: http://www.dailymail.co.uk/news/article-2964089/Mummified-monk-inside-1-000-year-old-Buddha-statue-CT-scan.html

ancient-chinese-buddhist-mummy-inside-statue-ct-scan-liuquan-4
Bron: http://www.dailymail.co.uk/news/article-2964089/Mummified-monk-inside-1-000-year-old-Buddha-statue-CT-scan.html

ancient-chinese-buddhist-mummy-inside-statue-ct-scan-liuquan-3
Bron: http://www.dailymail.co.uk/news/article-2964089/Mummified-monk-inside-1-000-year-old-Buddha-statue-CT-scan.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten