zaterdag 7 september 2013

'Da Vinci – The Genius' of 'Sex, drugs & Da Vinci'? Het intrigerende genie uit de Renaissance in de schijnwerpers.

Leonardo da Vinci, het ultieme voorbeeld van de homo universalis, ofwel alleskunner, weet de mensheid al tijden te boeien door zijn ingenieuze uitvindingen en – uiteraard – door de geheimzinnige glimlach van zijn wereldberoemde Mona Lisa.

Aan het imago van dit genie uit de Renaissance kleeft een mysterieus aura, waardoor hij niet enkel een geliefd onderwerp is voor wetenschappers, maar ook voer is voor fantasierijke speculaties.

Sinds de wereldwijde bestseller The Da Vinci Code van Dan Brown lijkt de populariteit van Leonardo da Vinci tot ongekende hoogte te zijn gestegen. Da Vinci staat nu meer dan ooit in de schijnwerpers. Momenteel kunnen in Nederland de nieuwe tv-serie Da Vinci’s Demons en de reizende tentoonstelling Da Vinci – The Genius worden bekeken.



Leonardo da Vinci, Zelfportret, ca. 1512, rode krijt op papier, 33.3 x 21.6 cm, Biblioteca Reale, Turijn.


Da Vinci – The Genius


Deze grote overzichtstentoonstelling, die wereldwijd al 4,5 miljoen bezoekers trok, is tot en met 6 januari 2014 in Post Rotterdam aan de Coolsingel te zien. De expositie toont onder andere reproducties van de wereldberoemde Mona Lisa, Het Laatste Avondmaal en De Vitruviusman.

Ook kunnen zeventig uitvindingen van Leonardo da Vinci, die zijn nagebouwd – waaronder een vliegmachine, een fiets en een tank – worden bewonderd. Veel van deze reconstructies zijn interactief; je kunt ze aanraken en bedienen. Uit zijn ingenieuze uitvindingen blijkt dat de grote meester uit de Renaissance zijn tijd ver vooruit was.

Een belangrijk onderdeel van de tentoonstelling is een fotoreeks van Mona Lisa. Pascal Cotte, een Franse wetenschapper, kreeg toestemming van het Louvre in Parijs om dit schilderij op speciale wijze te fotograferen. Hierdoor werden bijzondere details zichtbaar, die verborgen zijn onder de oude, vergeelde en vervuilde vernislaag.

Mona Lisa blijkt wenkbrauwen te hebben en bovendien bevat het schilderij meer blauwe en roze tinten. Dit doet mij denken aan de kopie die vorig jaar in het Museo del Prado te Madrid werd ontdekt en in het atelier van Da Vinci is gemaakt.
























Links: Leonardo da Vinci, ca. 1503-16, Musée du Louvre, Parijs. © C2RMF (Elsa Lambert)
Rechts: Atelier van Leonardo da Vinci, ca. 1503-16, Museo Nacional del Prado, Madrid.


Meer weten over Da Vinci – The Genius? Kijk dan op http://www.davincithegenius.nl/.





Sex, drugs & Da Vinci


In Nijmegen zag ik laatst een grote reclameposter van FOX voor de serie Da Vinci’s Demons met de tekst ‘Sex, drugs & Da Vinci’. In de eerste aflevering is bijvoorbeeld te zien hoe Leonardo het bed deelt met Lucrezia Donati, de minnares van Lorenzo de’ Medici, en dat opium wordt gerookt. Inderdaad seks, drugs en Da Vinci.




Da Vinci’s Demons is echter meer dan dat. De slogan op de posters van STARZ (de maker van de serie) is niet voor niks ‘Genius cannot be contained’. Moest Leonardo soms een stoute, gewaagde kant krijgen om Nederlandse kijkers te trekken?

Da Vinci’s Demons toont een grotendeels fictief verhaal over de veelzijdige 25-jarige Leonardo da Vinci. Leonardo heeft buitengewone talenten en een uitzonderlijke intelligentie, waardoor hij aanloopt tegen de beperkingen van zijn eigen tijd.




De seksuele geaardheid van Da Vinci in de serie en ook het gebruik van de zogenoemde trionfi of tarocchi-kaarten (met een Engelstalig opschrift?!) voor waarzeggerij roepen bij mij wat vraagtekens op.

Over Da Vinci’s seksualiteit is niet veel bekend, maar er wordt verondersteld dat hij homoseksueel was, vanwege een beschuldiging van sodomie in 1476 en diepere gevoelens die hij schijnt te hebben gehad voor een aantal van zijn leerlingen.
En wat betreft de kaarten: in de 15de eeuw werden dergelijke kaarten, waarvan de huidige tarotkaarten zijn afgeleid, toen slechts gebruikt voor trick-taking games. 

Er zullen meer historische inaccuraatheden zijn, wat vrijwel onontkomelijk is. Het blijft tenslotte fictie en geen documentaire. Desalniettemin is Da Vinci’s Demons een spannende serie boordevol intriges en mysteries tegen de achtergrond van het Italië van de Renaissance.


Ben je geïnteresseerd in Da Vinci en/of kijk je graag spannende, historische series?
Kijk en ervaar Da Vinci’s Demons, en (be)oordeel zelf!

NB: Inmiddels zijn drie afleveringen uitgezonden door FOX.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten