donderdag 31 oktober 2013

Cheers from space!

Urban invasion detected 1


Afgelopen dinsdag zag ik het twee keer. Het bevond zich op de zijgevel boven de carport van een woonhuis aan de Hatertseweg in Nijmegen. Ik weet niet wat mij méér aan het denken zette: de opvallende grootte of de merkwaardige locatie.

Ik had ze al wel eens eerder gezien. In Amsterdam, Parijs en Londen. Die waren anders geweest. Heel anders dan die ene die ik dinsdag zag. Kleiner, bijvoorbeeld. En toch waren er onmiskenbare overeenkomsten. Het intrigeerde me.

Misschien heb je er ook wel eens één (of meer) gezien op straat: kleine mozaïeken van pixelachtige figuurtjes.


Mozaïek aan de Hatertseweg te Nijmegen.


Invasion in progress


De mozaïekjes van Invader zijn wereldwijd te vinden. Invader is het pseudoniem van een Franse street artist, die geboren werd in 1969. Het is niet bekend wie hij is, omdat hij tijdens het plaatsen van zijn werk een masker draagt. 

Invader maakt met kleine, gekleurde vierkante tegels mozaïeken die hij metselt op zorgvuldig gekozen plaatsen in de openbare ruimte. De mozaïekjes stellen figuren voor uit Space Invaders en andere games uit het begin van de jaren ’80. Deze games hadden een lage resolutie en zijn daardoor gemakkelijk te vertalen naar mozaïeken. De vierkante tegeltjes staan dan ook voor de pixels. 

Nadat Invader een mozaïek succesvol heeft geplaatst, documenteert hij dit als een ‘invasion’. Het lijkt voor Invader een groot spel te zijn. Zo kent hij aan elke gelukte ‘invasion’ punten toe en houdt hij op zijn website zijn score (per plaats) en een wereldkaart met de plaatsen die door hém ‘invaded’ zijn bij. Ook maakt hij boekjes en kaarten waarmee elke invader gevonden kan worden. 

Hieronder is zijn documentatie van Parijs, zijn thuisbasis, te zien. 


Bron afb.: http://www.space-invaders.com/tbl_paris.html
Space Invaders in Parijs. Bron afb.: http://www.space-invaders.com/1paris.html


Urban invasion detected 2


Al eeuwenlang putten kunstenaars op velerlei manieren uit de kunst die door hem- of háárzelf, of anderen, wordt gewaardeerd. Geliefde kunstwerken worden geïmiteerd en vervalst, dienen als inspiratiebronnen en standaardvoorbeelden.
Doordat Invader zijn werk documenteert, is het gemakkelijk na te gaan of een Space Invader-mozaïek wel of niet echt is. Die aan de Hatertsteweg in Nijmegen blijkt nep. Het bestaan van deze “neppe” Space Invader duidt op waardering van Invaders werk. Het is niet de enige imitatie. Wereldwijd worden de mozaïekjes nagebootst. De kopieën zijn, als het ware, geïnfiltreerd.

Maar wat vindt Invader eigenlijk van dit kopieergedrag? Hij zegt er op zijn website het volgende over:

‘…people have sent me photos of Space Invaders in towns I’ve never set foot in! I see it as a positive thing, a kind of tribute. I did consider setting up a group strategy but it’s a hard thing to delegate. So while I don’t encourage this kind of copying, I don’t especially condemn it either.’  

Naast de kopieën is er nog een voorbeeld waaruit blijkt dat Invader als inspiratiebron dient. Zo neemt in een aflevering van de serie Futurama de robot Bender de rol op zich van Invader.




De robot Bender als Invader in de serie Futurama (4de aflevering van seizoen 6).


De Space Invader-mozaïeken worden echter niet overal gewaardeerd. De gemeente Amsterdam dacht er het volgende over:




Een mission impossible voor de gemeente Amsterdam, lijkt me. Invaders mozaïeken zijn door hun kwalitatieve materiaal moeilijk te beschadigen en eenmaal geplaatst, zijn ze tevens niet of heel moeilijk te verwijderen. 

Net als vele andere street artists kampt Invader dus met een dubbelzijdig imago. 'Some people call me a polluter, others say I’m an artist. I prefer to think of myself as an invader!', aldus de street artist. Tja, het is niet voor niks zijn pseudoniem. Niet waar?


Wil je meer weten over Invader? Kijk dan eens op http://www.space-invaders.com/ en http://www.space-invaders.com/faq_uk.html.

Invader heeft trouwens ook een eigen blog: Cheers from space (http://www.space-invaders.com/cheersfromspace/).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten